We zijn dankbaar dat we ook dit jaar een bijdrage mochten leveren aan de herdenkingsbijeenkomst ter gelegenheid van Dodenherdenking.
We vinden het waardevol dat kinderen en jongeren opgroeien met het besef dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Dat ook zij nooit vergeten hoeveel mensen het leven lieten voor die vrijheid.
De welpen van de Bandarlog- en Bagheerahorde waren aanwezig bij de Nationale Kinderherdenking 4 mei bij Madurodam. We vervulden een rol bij de erewacht, stille stoet en het plaatsen van een witte roos in het herdenkingsmonument. Je zag ons goed in beeld via de livestream (hier terugkijken), en wat een bikkels waren het. In de flinke regen hebben we de ceremonie voor en door kinderen gevolgd. Gelukkig werd het rond de 2 minuten stilte droog en konden de poncho’s uit.
Nationale Kinderherdenking
Het bijzondere van deze herdenking is dat alles door kinderen wordt gedaan. Tijdens de herdenking worden er verhalen gedeeld van kinderen met een oorlogsverleden en is er ruimte voor zang en dans. Vanzelfsprekend volgen de 2 minuten stilte om 20.00 uur. De Nationale Kinderherdenking wordt afgesloten met een stille tocht door Madurodam, langs de miniatuurversie van de Dam in Amsterdam, waar twee welpen namens Scouting Nederland een krans leggen.
Band met Tweede Wereldoorlog
Niet alleen bij de Nationale Kinderherdenking zijn scouts op 4 mei actief. Bij de Nationale Herdenking op de Dam zijn scouts betrokken. Ook zijn er veel lokale Scoutinggroepen actief bij lokale herdenkingen. Sinds 2023 zijn scouts actief bij de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 bij het Indisch Monument in Den Haag, ook wel bekend als de Indië-herdenking. In september is onze eigen Scoutinggroep betrokken bij de Herdenking bij het nationaal monument Oranjehotel in Scheveningen.
Scouts en zeekadetten hebben een bijzondere band met de Tweede Wereldoorlog. Op 2 april 1941 werden de toenmalige Scoutingorganisaties verboden door de bezetter. Veel Scoutinggroepen zijn daarop illegaal doorgegaan en veel scouts zijn actief geworden in het verzet. Veel scouts hebben daardoor de oorlog niet overleefd. Een team vrijwilligers van Scouting heeft inmiddels bijna 3000 verhalen opgetekend van scouts in de oorlog, van actief in het verzet tot gevangen in internerings-, werk- en strafkampen in Nederlands-Indië. Deze zijn te lezen via vrijheid.scouting.nl.