FAQ

Veel gestelde vragen over Scouting

Staat het antwoord op jouw vraag hier niet tussen of op deze website? Stel ze per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Scouting termen

Alleen het begrip ‘opkomst’ al. Dat is echt zo’n Scouting-ding… Bij sportclubs heb je trainingen en wedstrijden. Bij muziekverenigingen heb je repetities en uitvoeringen. Bij Scouting heb je opkomsten. Simpelweg de momenten waarop de leden bij elkaar komen om met elkaar al die leuke Scouting-avonturen te beleven. Hier vindt je een overzicht van onze opkomsten per leeftijdsgroep.
Scouting is een super leuke en actieve manier om vrije tijd te besteden. Samenwerken, avontuur, respect voor elkaar en de leefomgeving, zelfstandigheid en ontwikkeling zijn belangrijke thema’s binnen Scouting. Dit doen we het liefst buiten, waar we op ons best zijn. Lees hier meer over Scouting
Binnen Scouting hebben we speltakken, dit zijn verschillende leeftijdsgroepen. We werken – zoals zo ongeveer elke club die met kinderen werkt – in leeftijdscategorieën. Zo kunnen we de activiteiten beter afstemmen op de leeftijd van de kinderen. Benieuwd welke leeftijdsgroepen wij hebben en waarom we ze zo indelen? Kijk dan hier. (We proberen op deze website zo veel mogelijk met "leeftijdsgroepen" te communiceren)
Als je oud genoeg bent mag je naar de volgende leeftijdsgroep. Binnen Scouting heet dit ‘overvliegen’. Dit doen we één keer per jaar aan het begin van een nieuw Scoutingseizoen (na de zomervakantie) en hier maken we altijd een leuke opkomst van. Wil je weten of jij al mag overvliegen? Kijk dan hier.
Als je nieuw bent bij een leeftijdsgroep word je na een aantal weken geïnstalleerd. Dit is een Scoutingtraditie waarmee je onderdeel wordt van de leeftijdsgroep. Tijdens het installeren kom je naar voren en leg je je linkerhand op de vlag. Met de rechterhand maakt het kind de Scoutinggroet en spreekt het de Scoutingbelofte (verschilt per leeftijdsgroep) uit. Ouders, opa’s en oma’s en anderen zijn welkom om deze ceremonie mee te vieren. Meestal worden er meerdere kinderen tegelijkertijd geïnstalleerd. Hier vindt je meer informatie over installeren.

Algemene scouting vragen

Scouting Sint Jorisgroep 5 zit aan de rand van het mooie Scheveningen. De Nieuwe Scheveningse Bosjes liggen om de hoek en ook de duinen, het westbroekpark en het strand liggen op loopafstand bij ons vandaan. Precies weten waar we zitten? Bekijk het hier.
Je kunt je afmelden bij de (bege)leiding van je leeftijdsgroep. In verband met privacy zetten we geen persoonlijke telefoonnummers online. Die kun je wel eventueel via de e-mail opvragen. Afmelden per e-mail is natuurlijk ook mogelijk. Hier staat alle contactinformatie.
Nou en of! Auto’s zijn ook gevaarlijk. Bij Scouting geloven we dat je juist met risico’s moet leren omgaan in plaats van thuis de deur achter je dicht trekken en onder de dekens te gaan liggen. Vuur stoken, hakken met een bijl, boomhutten bouwen, nachttochten, met een zakmes snijden, we doen het allemaal. Van onze (bege)leiding leren kinderen, uiteraard afhankelijk van de leeftijd, hier voorzichtig mee om te gaan.
Tijdens de zomervakantie en kerstvakantie zijn er geen opkomsten. Bij andere vakanties gaat Scouting zo veel mogelijk door. De leiding informeert de ouders over de planning van de opkomsten, die verschilt per leeftijdsgroep.
Mee gaan op kamp is niet verplicht, maar het is natuurlijk wel heel leuk om mee te gaan! Van een kleine overnachting tot een week op kamp naar het buitenland, het verschilt per leeftijdsgroep. Soms heel spannend, maar altijd wel heel leuk!
Dit verschilt per leeftijdsgroep. De bevers gaan 1 nachtje in een Scoutinggebouw slapen, de welpen gaan een (mid)week. Vanaf de scouts ga je kamperen (een week) en de explorers vaak tussen de 10 en 14 dagen. Het zomerkamp is iets waar het hele jaar naar uitgekeken wordt en aan georganiseerd wordt. De explorers gaan graag op zomerkamp in het buitenland. De bevers, welpen en scouts gaan meestal naar een andere Scoutinglocatie in Nederland. Meer weten? Vraag het aan je (bege)leiding.
Sommige leeftijdsgroepen gaan elk jaar in dezelfde week van de zomervakantie op zomerkamp. Bij andere leeftijdsgroepen kan dit nog wel eens verschillen. De leiding zoekt in het najaar al een geschikte kamplocatie voor de zomer daarna. Informeer daarom bij de leiding naar de datum voor het zomerkamp.
Het groepshuis is niet te huur voor overnachtingen en niet op zaterdagen. Over de mogelijkheden van verhuur voor bijvoorbeeld een kinderverjaardag, neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Als je het groepshuis op structurele basis wilt huren, neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Hier vindt je meer informatie over het huren van ons groepshuis.
Scouting Sint Jorisgroep 5 heeft speciale spreekbeurt pakketen voor welpen en scouts. Hierin zitten allemaal leuke en handige items om jouw spreekbeurt (of werkstuk) te houden. Lees er hier meer over.

Kennismaking en lidmaatschap

Wij heten graag iedereen welkom bij Scouting. Maar wanneer uw kind extra aandacht nodig heeft of moeite heeft binnen een grotere groep kinderen, willen we u wel vragen op voorhand contact op te nemen met het leidingteam. Zo kunnen we samen kijken wat we als Scoutinggroep kunnen bieden. Het kan zijn dat we als Scouting Sint Jorisgroep 5 niet de aandacht kunnen bieden die nodig is. Wanneer dit het geval is kunnen we u doorverwijzen naar een Scoutinggroep die hierin in gespecialiseerd is (de Wegelaergroep).
Soms zien we dat kinderen het lastig vinden om mee te doen bij onze Scoutinggroep. Drie straten bij ons vandaan zit Scouting de Wegelaergroep. Deze Scoutinggroep organiseert dezelfde activiteiten als wij, speciaal voor kinderen met een beperking.
Ja dat kan. Uw kind kan 3 keer gratis en vrijblijvend mee komen doen tijdens een kijkperiode. Wil je een keer komen kijken? Meld je dan hier aan!
Nadat je 3 keer bent komen kijken, is het tijd om je in te schrijven. Je hebt als het goed is eerder via de (bege)leiding een informatieboekje ontvangen en een inschrijfformulier. Vul dit formulier volledig in en lever in bij de leiding. Lees meer informatie over lid worden of inschrijven bij Scouting.
Ja, op ieder moment en leeftijd kan je instromen. Wel moet er dan nog ruimte zijn voor nieuwe leden bij de leeftijdsgroep. Dit kun je hier terugvinden.
Om op een leuke en verantwoorde manier opkomsten te draaien hebben we per leeftijdsgroep een maximaal aantal leden. Helaas kan het dus voorkomen dat er een wachtlijst is voor de speltak als deze vol is. Voor de actuele gegevens hierover kunt u deze pagina raadplegen. Heeft u de indruk dat die niet actueel is? Neem dan contact op met de betreffende leeftijdsgroep.

De verschillende leeftijdsgroepen hebben ook verschillende aanvangstijden. Hier vindt je alle opkomsttijden.
Zie hiervoor de pagina met de leeftijdsgroepen om de juiste groep te bepalen.
Nee, iedereen die misschien lid wil worden kan altijd drie opkomsten vrijblijvend komen kijken en meedoen. Pas hierna hoeft besloten te worden of het kind wordt ingeschreven. Nadat je definitief de keuze hebt gemaakt, regel je jouw Scoutfit en installeren we je een aantal weken later.
Wanneer je het lidmaatschap wilt beëindigen bij Scouting Sint Jorisgroep 5, dan vinden we dat natuurlijk erg jammer. Maar naast Scouting wachten er vast en zeker ook nieuwe avonturen en uitdagingen op je. Hoe je je lidmaatschap opzegt vindt je hier.

Kleding - (Sc)outfit

Als je lid bent van Scouting, draag je ook echte Scoutingkleding. Die kleding heet een Scoutfit. Ieder lid heeft tijdens de opkomst de Scoutfit aan. Het meest herkenbare onderdeel van de Scoutfit is de Scoutingdas en een blouse in de kleur van je leeftijdsgroep. Hier lees je er meer over.
Wij houden van outdoor, dus pas je kleding hierop aan. Denk bijvoorbeeld aan goede schoenen en een stevige donkere spijkerbroek. Ook moet er rekening gehouden worden met het weer, we zijn immers graag buiten!Hier lees je er meer over.
De Scoutingblouse koop bij online bij de Scoutshop of in de Scoutshop winkel in Rotterdam, Vlaardingen of Haarlem. Hier lees je er meer over.
Iedere groep in Nederland heeft een eigen groepsdas. De leeftijdsgroepen binnen een Scoutinggroep hebben allemaal dezelfde das. Voor Scouting Sint Jorisgroep 5 is het een rode das die je van de leiding ontvangt bij je installatie.
Bij je installatie krijg je verschillende insignes en een naambandje om op je Scoutfit blouse te bevestigen. Maar ook na leuke evenementen, activiteiten of bij het behalen van verschillende vaardigheden ontvang je badges en insignes. Waar die op je blouse bevestigd moeten worden, vindt je hier.

Voor ouders

Contributie kan bij onze Scoutinggroep per maand of kalenderjaar betaald worden. De hoogte van de contributie vindt je hier.
Bij Scouting beleven we elke week weer leuke avonturen. Dit kan helaas niet altijd voor niks en daarom kun je ook wat kosten voor Scouting verwachten. Hieronder valt de contributie. Deze is kan verschillen tussen leeftijdsgroepen. Maar daarnaast kun je ook aanvullende kosten verwachten. Per leeftijdsgroep hebben we een andere kleur blouse. Dus wanneer een kind overvliegt naar een andere leeftijdsgroep zijn er kosten voor een nieuwe blouse en de insignes die daarbij horen. Elk jaar gaan we ook op zomerkamp, de kosten voor het kamp zijn niet bij de contributie inbegrepen. Ook kan het voorkomen dat we voor een opkomst of weekendkamp een kleine bijdrage per kind vragen.
Het kan natuurlijk voorkomen dat een mailadres veranderd of dat er een verhuizing plaats vindt. Om ervoor te zorgen dat je alle informatie mee krijgt kun je jouw gegevens in ons systeem wijzigen. Hier lees je wat je moet doen.
Om het spel bij Scouting Sint Jorisgroep 5 mogelijk te maken, is een aantal administratieve handelingen nodig. Dit doen wij middels SOL. Dit gebruiken we bijvoorbeeld voor het registreren van de leden en hun contactgegevens voor o.a. contributie. Ook kun je je eigen gegevens, zoals je mailadres, hier actueel bijhouden en je inschrijven voor landelijke- en regionale evenementen, zoals de HIT. Bij vragen rondom SOL kunt u altijd mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bij onze Scoutingvereniging zijn twee vertrouwenspersonen actief. De vertrouwenspersoon is beschikbaar voor een gesprek en advies als het moeilijk of onwenselijk is om deze vragen direct met de betrokkene(n), leiding of te bespreken. Dit kan gaan om zaken rondom: pesten, alcohol, drugs, geweld of ongewenste intimiteiten. Maar het kan ook over andere zaken gaan, die betrekking hebben op het deelnemen aan Scouting. Bijvoorbeeld financiële problemen, waardoor een lid niet deel kan nemen aan een kamp. Lees hier meer over de vertrouwenspersonen binnen onze Scoutinggroep.
Stap eerst naar het leidingteam zelf om te zoeken naar een oplossing. Lukt dit niet? Dan staat het bestuur voor je klaar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of neem contact op met de vertrouwenspersoon.
Als je echt een vraag hebt die niet tussen deze vragen staat, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vanuit daar word je dan verder geholpen.

Vrijwilligers

Om volwaardig leiding te worden dien je minimaal 17 jaar oud te zijn. Eerder kun je soms al vanaf je 15e met de bevers of welpen meedraaien als aspirantleiding waarbij je nog geen echte verantwoordelijkheid hebt richting de kinderen. Alle leiding moet een recente verklaring omtrent gedrag (VOG) hebben en de kennismakingsperiode doorlopen hebben. Lees hier meer over vrijwilliger worden.
Ja, iedereen die 16+ is en met jeugdleden werkt heeft een verklaring omtrent gedrag (VOG) overhandigt. Meer over sociale veiligheid vindt je hier.
Niets! Alle leiding, bestuur en ondersteuners bij Scouting Sint Jorisgroep 5 zijn vrijwilliger. Vrijwilliger zijn bij Scouting betekent niet vrijblijvendheid. Elke week weer een leuk programma voor een groep kinderen bedenken, uitwerken en uitvoeren kost tijd en energie. En dan hebben we het nog niet eens over alle weekend- en zomerkampen, of groepsactiviteiten.

Maar dat hebben de vrijwilligers graag over voor hun hobby! Want het voorbereiden van een activiteit is al de helft van het plezier. Alle vrijwilligers van Scouting Sint Jorisgroep 5 hebben één of meerdere trainingen gevolgd voor het (bege)leiden van de leeftijdsgroep waar ze leiding van zijn (of zijn hier actief mee bezig). Tegenover deze belangeloze inspanning organiseert het bestuur als bedankje een gezellige etentje, wordt er een vrijwilligersuitje georganiseerd en heb je diverse voordelen via de gemeente, Scoutshop en nog veel meer.
Scouting Sint Jorisgroep 5 is voorstander van grotere leidingteams, waardoor er leiding zonder problemen kan rouleren en afwezig kan zijn vanwege andere verplichtingen, zolang er maar elke week voldoende leiding aanwezig is. Bijvoorbeeld om de week meedraaien als leiding kan dus ook gewoon. Daarnaast is er ook inval-leiding, veelal oud-leiding, die enkele keren per jaar bijspringen als het nodig is.
Ja graag zelfs! Wij zijn regelmatig op zoek naar mensen die ons kunnen ondersteunen. Dit is heel divers. Van een keertje rijden naar een activiteit tot aan het onderhoud van het gebouw. Wil jij graag helpen al is het maar een paar uurtjes per maand? Wij horen graag van jou! Bekijk hier onze vacatures voor de mogelijkheden.