Jungleboek

Elke week op bezoek bij het fantasie thema van de welpen

De welpen spelen in het thema van Jungleboek en beleven allerlei spannende avonturen in de jungle. De welpen identificeren zich met Mowgli of Shanti en spelen in de jungle met hun vrienden Baloe, Bagheera, Rikki Tikki Tavi, Marala en vele anderen. In de jungle is er altijd wat te doen en elk dier heeft zijn of haar eigen wijsheden en favoriete bezigheden.


Chil vertelt de welpen bijvoorbeeld alles over vogels en Raksha weet weer veel over de verschillende dierensporen in de jungle. Met Marala zingen de welpen een leuk liedje en met de schildpad Oe leren ze alles over de onderwaterwereld. De verschillende activiteitengebieden (verzamelingen van activiteiten die qua onderwerp bij elkaar horen) zorgen ervoor dat er veel variatie in het programma zit en kinderen elke week iets anders doen. Op alles wat de kinderen bij de welpen leren, wordt voortgeborduurd bij de scouts.

Informatie over Lid worden

Waarom we bij scouting in thema spelen

Spelen in thema...

  • ...creëert samenhang (rode draad);
  • ...geeft houvast bij het verwerken van gevoelens;
  • ...stimuleert identificatie met de hoofdfiguren;
  • ...laat themafiguren rolmodel worden;
  • ...stimuleert betrokkenheid door herkenning;
  • ...ontwikkelt sociaal inzicht;
  • ...stimuleert het groepsgevoel;
  • ...prikkelt de fantasie;
  • ...sluit aan bij de leefwereld.

De bewoners van Jungleboek

Mowgli

Mowgli kent geen angst en is altijd in voor avontuur. Hij kwam als baby bij de dieren in de jungle terecht en groeide op tussen de wolven. Mowgli heeft ongeveer de zelfde leeftijd als de welpen. Ze hebben dezelfde mate van nieuwgierigheid, leergierigheid en hang naar avontuur als de welpen. Welpen kunnen zich daarom makkelijk met hun identificeren.

Shanti

Een meisje dat geboren en getogen is in Haveli, het mensendorp. Ze is nieuwsgierig en handelt op gevoel. Shanti heeft ongeveer de zelfde leeftijd als de welpen. Ze hebben dezelfde mate van nieuwgierigheid, leergierigheid en hang naar avontuur als de welpen. Welpen kunnen zich daarom makkelijk met hun identificeren.

Akela

De oudste wolf. Hij is een dappere leider en vertelt graag wat hij heeft meegemaakt. Akela is de leider van de horde. Akela houdt rekening met de kwaliteiten van iedere welp, zorgt dat welpen elkaar helpen en dat iedereen haar of zijn plekje kan vinden binnen de horde. Eén voor allen, allen voor één!

Bagheera

Een sociaal vriendelijke panter. Hij is ook de beste jager van de jungle, omdat hij goed kan sluipen en spoorzoeken. Mowgli leert van Bagheera praktische dingen om in de jungle te overleven. Door zijn tijd bij de mensen, weet hij ook veel van hen af.

Baloe

De leermeester van de wolven, hij geeft de jonge wolven en ook Mowgli les in de wetten van de jungle. Baloe houdt van lekker eten. Hij is een vrolijke en goedaardige beer die altijd bereid is anderen te helpen, maar als leermeester kan hij ook wel streng zijn.

Broer wolf

Een goede en betrouwbare vriend. Broer Wolf is betrouwbaar en vooral een vriend. Hij stimuleert de welpen tot het sluiten van vriendschappen, thuis en over de hele wereld.

Chil

De wouw (vogel) bekijkt alles hoog vanuit de lucht en geeft boodschappen aan iedereen door.

Dahinda

Dahinda is een brulkikker die altijd geluid maakt, behalve als er gevaar dreigt. Bij gevaar is ze stil zodat de dieren in het bos weten dat ze op moeten letten. 100 jaar geleden is ze helaas verdwenen… maar nu is ze terug en beleeft ze spannende avonturen met Mowgli en Shanti en alle welpen in de jungle.

Hathi

Een olifant en één van de oudste dieren van de jungle. Door zijn grote levenservaring wordt hij door de andere dieren als leider erkend. Hathi houdt van groot. Hoe groter hoe beter! Hij gaat voor niets of niemand uit de weg.

Ikki

Het stekelvarken, is lekker chaotisch en heel gezellig. Kletst met iedereen, en doordat ze wat chaotisch is, vertelt ze verhalen soms niet helemaal goed door. Er blijft van alles steken aan haar stekels. De stekels van Ikki prikkelen de fantasie. De welpen kunnen er altijd wel iets in vinden dat ze op weg helpt naar een volgend avontuur of de oplossing voor een lopende uitdaging.

Jacala

Zwemt, net als alle krokodillen, het liefst wat rond, maar helpt je in geval van nood. Jacala lijkt een rustig dier, maar houd de boel goed in de gaten. Toont een welp ongewenst gedrag? Dan grijpt hij in! Samen met de welpen bespreekt hij het ongewenste gedrag en helpt ze op een betere manier om te gaan met bepaalde situaties.

Kaa

Weet heel goed wat hij wil. De slang is snel, slim en lenig. Deze slang is niet alleen een expert in knopen, maar gaat graag ook op onderzoek uit. Hij weet daardoor goed verbanden te leggen en de rode draad in het programma te bewaken.

Malchi

Een echt waterdier! Is wel altijd op haar hoede en neemt het leven zoals het komt.

Mang

De vleermuis, is meestal ergens op de achtergrond, maar hij hoort toch alles!

Marala

De flamingo, vindt het leuk om samen te zijn. Ze houdt van eerlijkheid.

Mor

De pauw is heel blij met zijn mooie veren. Hij laat ze graag aan iedereen zien. Mor kijkt graag in de spiegel en herkent daar zichzelf. Hij houdt niet alleen van mooie dingen voor zichzelf, maar ook voor zijn omgeving. De favoriete ontwerpstijl van Mor voor welpen lokalen is “Jungle to the max!”.

Oe

De schildpad, voordat zij iets zegt, wikt en weegt zij haar woorden. Oe blijft in alle situaties kalm en rustig. Bij Oe kunnen de welpen hun emoties en gevoelens verwerken.

Raksha

Een lieve moederwolf die altijd voor haar welpen klaarstaat.

Rikki Tikki Tavi

De mangoest, doet alles heel snel en is dol op spanning en sensatie! Verder is hij ook leergierig, lenig, slim, handig en wil hij graag anderen helpen. Net als de welpen houdt Rikki Tikki Tavi van spelen en is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen.

Shere Khan

Praat niet, maar kiest direct de aanval.

Tabaqui

De jakhals is het slijmerige hulpje van Shere Khan.

Vader wolf

Een goede opvoeder, streng maar rechtvaardig.

jACHTGEBIEDEN: Waar de jungle dieren wonen

De jachtgebieden zijn verschillende activiteitengebieden die helpen bij het maken van het programma voor de welpenleeftijd. Onderstaand zie je de plattegrond van deze verschillende jachtgebieden.

Waar de jungle dieren wonen

De Nishaani-plaats

Activiteitengebied: Uitdagende Scoutingtechnieken

Als je van spanning houdt, zoek je naar de kampvuurplaats. Hier kun je zelf oefenen met het maken van een vuurtje. Wil je een spannende speurtocht doen, dan zijn de bossen en de rivieren hier omheen helemaal jouw plekje! Wil je lekker luieren, knoop dan je eigen hangmat. Je vindt hier alle spullen die je nodig hebt voor een gezellige avond, of een spannende tocht. Ook is het altijd veilig om vuur te maken, want de rivier stroomt vlak langs de kampvuurplaats. De rivier kun je ook gebruiken om lekker te kanoën, te zwemmen, of om na een dag vol avonturen weer terug te varen naar het wolvenhol.

De Talaab Poel

Activiteitengebied: Buitenleven

Houd je ervan om lekker in de natuur bezig te zijn? Ga dan in de poel op zoek naar alle diertjes die daar leven! Er zitten grote en kleine diertjes. Rondom de poel kun je vele soorten plantjes vinden. Over sommige plantjes zijn er zelfs verhalen dat ze levens kunnen redden, waar andere plantjes juist gewoon heel lekker zijn! Je kunt dagenlang op ontdekkingstocht en in de natuur overnachten zonder je te vervelen. Kortom: er is van alles te vinden!

De Khaali Jagah-Vlakte

Activiteitengebied: Sport en spel

Zin in een potje ravotten? Wil je eens lekker een spel doen met andere dieren? Dan moet je op de open vlakte zijn! Er zijn altijd wel welpen te vinden die samen met jou willen spelen. Voor Mowgli ligt het sportveld meteen naast het wolvenhol, maar Shanti moet helaas een heel stuk verder lopen. Het veld heeft aan de ene kant bossen en aan de andere kant vind je een stuk water waar je lekker in kunt zwemmen!

Het Wolvenhol

Activiteitengebied: Veilig en gezond

Oost west, thuis best! Alle welpen vinden het heerlijk om na een avontuur weer lekker veilig thuis te komen. Het wolvenhol is te vinden tussen de Khaali Jagah Vlakte en de raadsrots. Het wolvenhol is de plek waar je binnen lekker kunt rusten, met je vriendjes en vriendinnetjes kunt kletsen, elkaar spannende avonturen kunt vertellen en kunt schuilen als je ergens bang voor bent. Ook kun je hier alles wat je geleerd hebt aan de andere welpen leren.

De Guha-Grotten

Activiteitengebied: Expressie

Houd jij ervan om lekker te knutselen? Ben je een danser, een toneelspeler, of een zanger? Dan moet je op zoek naar de verscholen grotten! Diep achter in het bos kun je de grotten vinden, waar je van alles vindt om lekker mee aan de gang te gaan! In de grotten vind je allerlei oude schilderingen, en met de verfbakjes die er nog staan kun jij ook mooie schilderingen maken, net als Mowgli en Shanti dat vaak doen. En als je diep genoeg de grotten inloopt, kun je het podium zien waarop je jouw kunsten kunt laten zien. Er zijn altijd wel andere welpen te vinden die graag willen zien wat jij kunt!

De Raadsrots

Activiteitengebied: Identiteit

Als dieren problemen hebben, of wijze raad willen hebben, gaan ze op langs bij de raadsrots. De raadsrots is te vinden in het bos, naast de rivier. Bij deze rots worden alle dierenproblemen opgelost. Ook kun je hier meekijken met de raad van de wolven. Bij de raad van de wolven wordt besloten wat er in de horde gebeurt. Meestal gebeurt dit door te stemmen. Als meer dan de helft van de wolven het ergens mee eens is, dan gaat het op die manier. Akela is de leider van de horde, en neemt altijd plaats op de raadsrots. De andere wolven zoeken een plekje rond de rots.

De Emaraate ruïne

Activiteitengebied: Internationaal

Als je op de raadsrots staat, zie je de mooie ruïne al liggen. Er gaan allerlei verhalen rond over deze plek. Is het een kasteel geweest? Of een oude tempel misschien? Of toch een fort? Niemand die het zeker weet. Je kunt erheen met de boot via de rivier, maar je kunt ook lopen via het bos. In de ruïne kun je allerlei dingen vinden die reizigers van vroeger achtergelaten hebben. Nog steeds zijn er veel mensen die hier op bezoek komen en dingen neerleggen voor anderen. Misschien heb je zelf ook wel iets wat je in de ruïne neer kan leggen! Ben je op zoek naar een mooie schuilplaats? Die kun je ook vinden in de ruïne.

Haveli (Mensendorp)

Activiteitengebied: Samenleving

Een hele andere wereld. In het mensendorp vind je alles wat je in de jungle niet kunt vinden. Er staan allerlei huizen, er zijn weggetjes aangelegd, de straten zijn heel goed te gebruiken voor een spelletje voetbal, trefbal of basketbal. Er zijn gezellige parkjes en er zijn vaak feestjes op het open podium. Kortom, je kunt er van alles beleven. In het mensendorp kom je ook allerlei interessante mensen tegen. Je komt bij het mensendorp door het hele oerwoud door te lopen.

Ook meespelen?

Lijkt het jou ook leuk te spelen in Jungleboek? Kom dan een keertje kijken bij de welpen voor stoere meisjes en jongens vanaf 7 jaar.

Bekijk onze welpen groepen
We use cookies

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.