Wat is Scouting?
Een uitdagende vrijetijdsbesteding met veel plezier!
Wat is Scouting nu precies? Deze vraag wordt vaak gesteld en is niet zomaar te beantwoorden.
Scouting staat voor uitdaging! Scouting biedt leuke en spannende activiteiten waarmee meiden en jongens worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen. Scouting Nederland is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland. Als je lid wordt bij Scouting, ga je naar wekelijkse opkomsten, kun je mee op kamp en deelnemen aan allerlei lokale, landelijke of internationale evenementen.
Onze leden maken niet alleen vrienden voor het leven, maar groeien in hun persoonlijke ontwikkeling. Scoutingactiviteiten zijn veel buiten in de natuur. Andere activiteiten staan in het teken van iets goeds doen voor de samenleving. Scouting draagt graag bij aan een betere wereld.
Dit is SCouting!
Scouting biedt ontzettend veel verschillende activiteiten. Precies die activiteiten waar de verschillende leeftijdsgroepen plezier in hebben, interesse voor tonen en graag willen doen. Alles draait om uitdaging en plezier.
Ontdek onze leeftijdsgroepenDoelstelling
De vereniging Scouting Nederland stelt zich het volgende ten doel:
"De vereniging stelt zich ten doel het bevorderen van het spel van Scouting in Nederland op grondslag van de ideeën van Lord Baden-Powell om daarmee een plezierige beleving van de vrije tijd te bieden aan meisjes en jongens, waardoor een bijdrage wordt geleverd aan de vorming van de persoonlijkheid."
Missie
"Scouting is een open, maatschappelijk betrokken jeugd- en jongerenorganisatie, die haar leden met het Scoutingprogramma een plezierige en uitdagende vrijetijdsbesteding biedt. In dit Scoutingprogramma wordt in actief samenspel met leeftijdsgenoten, geïnspireerd op het buitenleven, een bijdrage geleverd aan de vorming van de persoonlijkheid. Hierdoor leren scouts met respect voor zichzelf en hun omgeving de eigen grenzen te verkennen en verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf, elkaar en de wereld om hen heen."
In de maatschappij
Scouts zijn zeer actief in de samenleving. Kinderen en jongeren, maar ook vrijwilligers, ontwikkelen zich bij Scouting. Vaardigheden die scouts opdoen binnen Scouting zetten ze actief in binnen de maatschappij. Door Scouting zijn zij zich bewust van wat ze kunnen bijdragen. Niet alleen binnen Scouting, op school of op het werk, maar juist ook in het dagelijks leven. Scouting biedt ervaringen die een leven lang meegaan.
Lees verder over scouting in de maatschappijSpelvisie
Scouting is veel meer dan het doen van activiteiten in het bos, op het water of in het park. Er zit een visie achter het Scoutingspel, die wordt samengevat in de spelvisie SCOUTS. De spelvisie geeft aan waar Scouting inhoudelijk voor staat.
Ontdek onze spelvisieActiviteiten gebieden
In het spelaanbod wordt gewerkt met acht activiteitengebieden. Het werken met activiteitengebieden brengt variatie aan in het programma. Elk activiteitengebied bestaat uit een verzameling van activiteiten die qua onderwerp bij elkaar horen.
Leer over onze activiteitengebiedenDoorlopende leerlijn
In het Scoutingprogramma zit een opbouw van jong tot oud waarmee aangesloten wordt bij de ontwikkeling die meiden en jongens doormaken. Deze opbouw wordt de doorlopende leerlijn genoemd en omvat diverse elementen.
Doorlopende leerlijnDe scoutingformule
Vriendschappen
Vriendschap en samen plezier hebben is heel belangrijk voor kinderen. Respect voor jezelf en anderen.
Zelfontplooiing
Jezelf ontwikkeling door vaardigheden op te doen of een specifieke rol binnen de groep te vervullen. Ieder op een eigen tempo en/of manier.
Leren door doen
Activiteiten ondernemen en dingen leren door niet alleen toe te kijken hoe een ander het doet, maar vooral door mee te doen en te ervaren.
Vaste subgroepen en zelfbestuur
Subgroepjes (welpen/scouts) en een zelfgekozen bestuur (explorers) versterken vriendschappen en helpen bij een onderlinge rolverdeling.
Groeiende zelfstandigheid
Hoe ouder de leeftijdsgroep, hoe meer je mag meebeslissen en organiseren van de activiteiten. Je groeit in zelfredzaamheid en samenwerking.
Buiten actief
Buiten spelen en activiteiten ondernemen is niet het doel maar een hulpmiddel. Programma's die bijdragen aan de persoonlijke vorming.
Avontuurlijke activiteiten
Een afwisselend activiteitenaanbod maakt ontwikkeling op verschillende manieren mogelijk. Het geeft ruimte voor individuele belangstellingen.
Groepsgevoel
Scouting maakt het mogelijk om het groepsgevoel te ervaren of het gevoel te geven dat je bij een groep hoort. Leren samenwerken in een groep.
Wet en belofte
Gemeenschappelijke waarden en normen. De intentie hebben om je aan de afspraken te houden.
Laat je uitdagen bij Scouting!
Scouting is jezelf kunnen zijn, samen zijn, mensen leren kennen en vrienden maken voor het leven. Een plek waar iedereen geaccepteerd wordt. Scouting is een vlam, een vlam die warmte geeft. Een lichtpuntje aan het einde van je school- of werkweek. Misschien is Scouting gewoon niet uit te leggen en kan je het alleen zelf ervaren.
Scoutingvlam
Scouting is jezelf kunnen zijn, samen zijn, mensen leren kennen en vrienden maken voor het leven. Een plek waar iedereen geaccepteerd wordt. Scouting is een vlam, een vlam die warmte geeft. Een lichtpuntje aan het einde van je school- of werkweek. Misschien is Scouting gewoon niet uit te leggen en kan je het alleen zelf ervaren.
FACTS & FIGURES
Leuke feitjes over Scouting
110.000
(jeugd)leden. Scouting is de grootste jeugd- en jongeren organisatie van Nederland.
50.000.000
Meiden en jongens wereldwijd, zijn lid van Scouting.
1.000
Scoutinggroepen zijn verspreid door heel Nederland.
90%
Van de alle Nederlandse gemeente, heeft minimaal één Scoutinggroep.
8
Uur per week (gemiddeld), wordt door vrijwilligers aan Scouting besteed.
25
Scouting kampeerterreinen op de mooiste plekjes in Nederland.
Bij Scouting in Nederland spelen meiden en jongens samen en daarom is de vereniging zowel lid van de wereldbond voor meiden en jongens – World Organisation of the Scout Movement (WOSM) – als van de aparte wereldbond voor meiden – World Association for Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS).