Scouting Nederland
Onze landelijke organisatie
Scouting Sint Jorisgroep 5 hoort met meer dan 1000 andere scoutinggroepen in ons land bij de vereniging Scouting Nederland. Met ruim 100.000 leden en meer dan 25.000 kaderleden is Scouting Nederland de grootste jeugd- en jongerenvereniging van Nederland. Hare Majesteit Koningin Máxima der Nederlanden is beschermvrouwe van Scouting Nederland.
De organisatie
Om een grote vereniging als Scouting Nederland te besturen en ondersteunen heb je een landelijke organisatie nodig. De basis daarvoor is het landelijk servicecentrum in Leusden. Het beleid van de vereniging wordt vastgesteld door de landelijke raad, dat is zeg maar 'het parlement' van Scouting.
Het landelijk bestuur is verantwoordelijk voor de beleidsvoorbereiding en de -uitvoering. Het maakt daarbij gebruik van de medewerkers van het landelijk servicecentrum.
Achtergrond
Scouting Nederland is sinds de samenvoeging in 1973 een gemengde vereniging (jongens en meisjes spelen samen), maar de vereniging kent zowel gemengde Scoutinggroepen als groepen met alleen jongens of alleen meisjes. Een tussenvorm is ook mogelijk. Bij veel Scoutinggroepen zijn enkele leeftijdsgroepen gesplitst.
Naast de algemene Scoutinggroepen zijn er groepen die functioneren vanuit een bepaalde levensvisie of culturele achtergrond. Binnen het kader van Scouting Nederland hebben individuele groepen een grote vrijheid om zaken zelf te regelen, zoals de levensbeschouwelijke grondslag, het wel of niet gemengd draaien.
Bovendien heeft iedere groep zijn eigen gewoontes, sfeer en groepscultuur. Daardoor bestaat er binnen de vereniging een grote verscheidenheid aan groepen.
Hoe het ontstond
Scouting Nederland is in 1973 ontstaan door de samenvoeging van twee jongens- en twee meisjesorganisaties. Deze samenvoeging kwam voort uit de wens naar betere samenwerking en om de terugloop van het ledenaantal een halt toe te roepen.
Vanaf 1985 is het ledental weer enorm gestegen. Wil je meer weten over het ontstaan en de geschiedenis van Scouting, zowel wereldwijd als in Nederland, klik dan hier.
Financiën
Het landelijk niveau van Scouting Nederland kost natuurlijk geld. Er werken beroepskrachten, er worden onkosten gemaakt door bestuur en medewerkers, maar ook de landelijke activiteiten en het beheer van de kampeerterreinen brengen kosten met zich mee.
Alle leden van Scouting Nederland betalen via hun groep contributie aan de landelijke vereniging. Voor leden en ouders, maar ook voor de vrijwilligers op groepsniveau, is het vaak onduidelijk wat Scouting Nederland met de contributie doet. Die vraag proberen we in het volgende blokje te beantwoorden.
Wat doet SCouting Nederland?
Wat doet Scouting Nederland met de contributie?
- Je ontvangt het vakantie Scouting-doe-boek of de informatieve nieuwsbrieven.
- Je hebt toegang tot ledenactiviteiten van Scouting Nederland, zoals de HIT, Scoutingwedstrijden, jamborees en cursussen.
- Het landelijk servicecentrum wordt in stand gehouden. Hier werken de beroepskrachten die er samen met de landelijke projectteams voor zorgen dat de besluiten van het landelijk bestuur en de landelijke raad gerealiseerd worden. De landelijke projectteams bestaan uit vele vrijwilligers, die door het landelijk servicecentrum worden aangestuurd.
- Scouting Nederland betaalt een deel van de contributie door aan de Europese en mondiale Scoutingorganisaties, waardoor je ook lid bent van de internationale Scoutingorganisatie.
- Er worden elk jaar landelijk programma's verzorgd voor regionale activiteiten als de Bever Doe Dag, de Jungledag voor welpen en de regionale en landelijke Scoutingwedstrijden voor de scouts en Exxploraxxion voor de explorers.
- Het landelijk servicecentrum verzorgt de website van Scouting Nederland, met onder andere de groependatabase en de ledenadministratie (Scouts Online). Je kunt er als groep en als lid ook terecht met vragen.
- Via Scouts Online kunt je vanaf het begin van ieder jaar je ScoutCard downloaden. Dit is je lidmaatschapskaart, waarmee je je ook in het buitenland als Scout kunt legitimeren en waarmee je soms interessante kortingen kunt krijgen.
- De ScoutShop wordt beheerd. De opbrengsten komen ten goede aan Scouting Nederland.
- De meer dan 20 Labelterreinen (landelijke kampeerterreinen), waaronder het Scoutinglandgoed Zeewolde worden beheerd.
- Scouting Nederland biedt collectieve verzekeringen aan Scoutinggroepen.
En verder zorgt het landelijk servicecentrum voor het onderhouden van contacten met overheden en instanties, het bemiddelen bij (juridische) conflicten, 24/7 ondersteuning bij calamiteiten, het bemiddelen bij fondsen, het informeren en ondersteunen van groepen op het gebied van wet- en regelgeving, de ondersteuning van het programma groepsontwikkeling, de ondersteuning van Scouting Academy, het verzamelen en geven van specialistische kennis en informatie aan doelgroepen, het versterken van het imago van de vereniging, de organisatie van de Scoutingloterij, het maken van beleidsplannen en dergelijke.
Scouting staat voor uitdaging! Scouting biedt leuke en spannende activiteiten waarmee meiden en jongens worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen.
Internationaal
Scouting Nederland is zowel lid van de World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS), met 10 miljoen leden in 146 landen, als van de World Organization of the Scout Movement (WOSM), met meer dan 40 miljoen leden in 223 landen en territoria.
Er zijn 5 landen waar helemaal geen Scouting bestaat (Andorra, Cuba, Noord-Korea, Laos en Myanmar). In 24 landen bestaat wel Scouting, maar is er nog geen erkende nationale Scoutingorganisatie.
De WOSM is wereldwijd de grootste vrijwillige jeugd- en jongerenorganisatie. De WAGGGS is wereldwijd de grootste vrijwillige organisatie voor meisjes en jonge vrouwen. De WAGGGS heeft alleen vrouwelijke leden.
Je vindt meer informatie op de Engelstalige websites van de WOSM en de WAGGGS.
Kamperen
Het buitenleven hoort bij Scouting. Kamperen is daarom erg populair. Scouting Nederland is eigenaar van een groot aantal kampeerterreinen, waar je zonder al te veel luxe veel plezier kunt hebben. Sommige liggen aan het water, andere in de bossen.
Ook zijn er veel Scoutinggroepen die hun groepshuis verhuren. Zo blijft het mogelijk om voor een niet al te hoog bedrag op kamp te gaan in een andere omgeving.
Op de website van Scouting Nederland vind je een overzicht van alle kampeerterreinen van Scouting Nederland. Die terreinen worden Labelterreinen genoemd. Ook vind je er een accommodatiegids waarin de scoutinggebouwen staan die in Nederland worden verhuurd.
World Jamboree
Eens in de vier jaar vindt ergens een Wereld Jamboree plaats. Dat is een megakamp waar tienduizenden scouts uit de hele wereld met elkaar allerlei activiteiten ondernemen. Steeds in een ander land, steeds in een ander werelddeel.
Zo was de Wereld Jamboree deze eeuw al in Thailand (2002/2003), Groot-Brittanië (2007), Zweden (2011), Japan (2015) en Amerika (2019). In 2023 wordt de World Jamboree gehouden in Zuid Korea.
Alle deelnemers aan de Wereld Jamboree zijn 14 tot en met 17 jaar oud. Je kunt dus maar één keer in je leven als deelnemer meedoen!
Grote evenementen
Scouting Nederland organiseert ook de grote landelijke evenementen, zoals bijvoorbeeld het leidersweekend Scout-In, de Nationale Jamboree, de Landelijke Scouting Wedstrijden en het Nationaal Waterkamp (NaWaKa).
Veel van deze activiteiten worden op het Scoutinglandgoed Zeewolde georganiseerd, dat in de zomer van 2015 is geopend. Het Scoutinglandgoed ligt in het Horsterwold, een bosgebied ten zuiden van Zeewolde, en heeft een oever van 1 kilometer aan het Veluwemeer. Daardoor kunnen er zowel land- als wateractiviteiten worden gehouden.