Na een maandenlange voorbereiding van de scoutsleiding uit de regio Den Haag is het op vrijdag 16 mei dan eindelijk zo ver. De RSW (regionale scouting wedstrijden) 2014 gaat weer van start. Al vroeg in de middag druppelen de eerste leidinggevenden binnen op een voor ons onbekend kampeerterrein in recreatiegebied Madestein. Het duurt niet lang voordat de eerste tenten staan.

Vanaf 19.00 uur komen ook de scouts langzamerhand aan. Dit jaar doen er 24 patrouilles mee van maar liefst 10 verschillende Haagse scouting groepen. Nieuwkomers dit jaar zijn de Brigitta Valentijn en Haagse Hout. Voor de organisatie is het een mooi cadea dat deze twee groepen zich aansluiten voor dit evenement. De uitdaging voor volgend jaar is natuurlijk minimaal 11 verschillende scoutinggroepen die een groepje inschrijven.

   

v.l.n.r/v.b.n.b: Arenden, Reigers en Panters

Met de Sint Jorisgroep 5 doen we met 15 scouts en 3 groepjes mee. Als leiding waren we erg blij dat we alle scouts enthousiast hebben gekregen om mee te doen! De scoutsleiding van de Sint Jorisgroep 5 hebben dit jaar de taak als Jury waarbij ze alle groepjes op verschillende onderdelen beoordelen voor de puntentelling. Het is immers niet voor niets een wedstrijd.

Om 19.30 is de officiële start van de RSW met de inschrijving en de opbouw van de tenten en keukenluifels. Binnen een uur staan de eerste tenten overeind en kan de jury beginnen met de beoordeling. Het leuke is dat er verschillende soorten tenten staan die ook op een verschillende wijze worden opgezet. De ene creatie is nog mooier dan de ander. Tenten die binnenstebuiten worden opgezet, tenten waar de nok-lat wordt vergeten en nog veel meer van dit soort fantastische dingen. Na de opbouw is het tijd voor de thema introductie en een spel. Tijdens de introductie wordt duidelijk dat het thema waterproof in een piratentintje is gegoten. Piraten, prinsen en prinsessen kwamen voorbij in het toneelstuk. Hierna gingen de subkampen met elkaar de uitdaging aan op het gebied van muziek. Om 23.00 uur is het stil op het terrein en gaan de kinderen naar hun bed om goed uit te rusten voor de tweede dag van de RSW.

Vroeg in de ochtend worden de kinderen alweer gewekt om zich op te maken voor het ontbijt en een leuk ochtendspel. Om in het thema van piraten te blijven, is er een vragenspel bedacht waarbij de patrouilles op zoek moesten naar vragen die verspreid lagen over het terrein. Deze meerkeuze vragen konden zij beantwoorden voor punten voor het algemeen klassement. Het beantwoorden van de vragen bleek niet zo gemakkelijk, want de vragen gingen over de films van “The Pirates Of The Carribean”.

Om 12.00 uur is het alweer tijd voor de lunch en worden de rugtassen ingepakt voor het middagonderdeel. Dit jaar hebben we een aparte hike omdat er een groots evenement is opgezet voor alle groepen uit de regio. Omdat er  ruim 120 scouts vervoerd moeten worden naar de stad, zijn er bussen geregeld om dit voor elkaar te krijgen. Na de eerste twee bussen is het nog een tijdje wachten op bus nummer drie, maar dat hindert niet vanwege het stralende lenteweer.

Op het plein naast de hofvijver (Hofplaats) verzamelen de Bevers, Welpen, Scouts en Explorers zich om de eerste (Haagse) Sout-it-out te starten. De ruim 800 jeugdleden staan te trappelen om aan dit grote evenement deel te nemen. Baloe, de Piraat, Stuiter, Keet Kleur en Sterre Stroom komen het podium op om te vertellen dat ze een schatkist hebben. Daarvoor moeten de Bevers, Welpen, Scouts en Explorers op pad om letters in de binnenstad te zoeken. Als de letters in de goede volgorde werden gelegd, vormde dit een spreuk om de schatkist te openen! Zo gingen alle groepjes met een boekje vol aanwijzingen op pad om de letters te zoeken.

Om 15.30 is iedereen weer terug en komt Karsten Klein gezellig langs om de feestelijke dag af te sluiten. Hier vertelde hij over het belang van Scouting in Den Haag. De organisatie van de Scout-it-out wordt bedankt met een klein presentje en de scouts gaan weer op pad richting de bus om terug te keren naar Madestein om de jury te verrassen met hun kookkunsten.

Er staat Chili-con-carne op het menu, maar dat blijkt toch niet voor iedereen makkelijk te bereiden. Aangebrande of rauwe gehakt, de mooiste aankleding of het voor/hoofd/nagerecht door elkaar. De vreemdste verassingen heeft de jury voorbij zien komen.

Na het eten wordt er eerst afgewassen en opgeruimd, alvorens verder te gaan met een avondspel. We hebben gekozen voor een “dingen-uitbeeld-spel” dit is te vergelijken met een dierengeluidenspel, echter wordt er nu een gebruiksvoorwerp uitgebeeld. Wanneer een groepje raad wat het is ontvangen ze een kaartje met daarop het voorwerp en een getal. Uiteindelijk is het de bedoeling om 20 verschillende voorwerpen te vinden. Na afloop van het spel worden de punten die op de kaartjes staan bij elkaar opgeteld, waardoor er een puntentelling ontstaat die weer wordt meegenomen in de totaalrangschikking voor de RSW.

Het spel is afgelopen en het kampvuur brand. Alle scouts verplaatsen zich naar de kampvuurplaats en zetten het op een zingen. Tussen het zingen door is het tijd voor een beker (warme) chocolademelk en een tussenstand in de wedstrijd. Helaas is het nu ook weer tijd om de tenten op te zoeken en lekker in de warme slaapzakken te kruipen. Gelukkig liep bijna iedereen in een keer naar zijn eigen tent, maar je hebt er natuurlijk altijd een aantal die niet zo goed kunnen zien in het donker en in en andere tent belanden. Door het feestje naast ons terrein bij een voetbalvereniging, kregen de scouts alle kans om geluidloos naar een andere tent te sluipen.

Ook op zondagochtend staan we weer vroeg op om te ontbijten. Na het ontbijt wordt er creativiteit van de scouts verwacht. Met een glazen fles, vouwblaadjes en wat lijm moet er per groepje iets moois gemaakt worden. Het duurt niet lang voor dat de mooiste schepen en eilanden worden getoond aan de jury. Na een snelle lunch is het alweer tijd voor het laatste onderdeel dat meetelt voor de uitslag. De kinderen moeten namelijk weer hun tenten afbreken en opruimen. Na het opruimen is er nog even tijd nodig om met de jury te beraadslagen en wat laatste handelingen uit te voeren voor de prijsuitreiking, dus wordt er nog een actief spel (Hollandse Leeuwen) gedaan met de gehele groep en vindt de thema afsluiting plaats.

Nu is het tijd voor de uitslag per onderdeel. Voor ieder onderdeel is er een leuke prijs gemaakt door de juryleden. Met de Sint Jorisgroep 5 hebben we mooie plaatsen veroverd op de puntentelling, namelijk plaats 5 (Arenden), 6 (Panters) en 14 (Reigers) van de 24 groepjes.

Daarnaast hebben de Arenden de 1e plaats voor koken verkregen en de Panters de 2e plaats voor koken. Ook wisten de Panters de 1e plaats voor Overige binnen te slepen. Als leiding zijn we trots op alle 15 scouts hoe zij het gedaan hebben dit weekend! Naast de grote wedstrijd hebben we het met zijn allen ook erg naar ons zin gehad!

   

1e prijs koken Arenden | 1e prijs overige Panters

Namens de Sint Jorisgroep 5 willen we iedereen die heeft geholpen met dit grootse evenement hartelijk danken en natuurlijk willen we ook de winnaars van harte feliciteren met de prestatie. Heel veel succes gewenst tijdens de LSW en tot volgend jaar bij de RSW en de Scout-it-out.

Foto's:

 

Laatste nieuws

05/02/2021, 15:25
Goed nieuws, de fysieke opkomsten kunnen weer opgestart. Alle informatie, vragen en antwoorden vindt je...
06/01/2021, 11:49
2020 was in alle opzichten een bijzonder jaar. Er gebeurde echter in de ledenontwikkeling van Scouting...
05/11/2020, 12:51
  Bekijk hem hier! Hij is er weer! De nieuwste nieuwsbrief staat online.   Nieuwsbrief...

Aantal jeugdleden (4 - 21 jaar)

100
donation thermometer
donation thermometer
90
donation thermometer
90%
Geupdate op:
07-10-2020
Wordt ook lid! Kijk hier!

Ledenaantal totaal

150
donation thermometer
donation thermometer
118
donation thermometer
79%
Geupdate op:
07-10-2020
Wordt ook lid! Kijk hier!

Vrijwilligers gezocht!

Op zoek naar een uitdagende vrijwilligersklus? Dan zoeken wij jou! 

 

Klik hier voor meer informatie!

 

 

Kalender

Facebook

Deze website maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technologieën.

Als u geen browser-instellingen wijzigt, gaat u akkoord met de voorwaarden.

Ik begrijp het!
Footer Jorissite 2.jpg