In de vroege morgen rijdt een jonge ruiter het stadje Lydda binnen. Het is Joris. De mensen kennen Joris goed en glimlachen vriendelijk als zij zijn blije gezicht zien. Het paard van Joris, Edgar, is zijn beste vriend. Joris buigt zich voorover en geeft het paard nog eens een schouderklopje. Vandaag is Joris 18 jaar geworden en vanmorgen zei zijn vader tegen hem: "Joris, vanaf nu ben je een man. Geef de strijd tegen de duisternis nooit op. Leg nooit je wapens neer. Ik geef je hierbij een zwaard. Het teken dat je nu ridder bent." Joris voelt nog eens vol trots aan het zwaard dat nu aan zijn zij bungelt. Geschrokken ziet hij de zon al hoog aan de hemel staan. Hij moet zich haasten.

Joris spoort Edgar aan sneller te rijden en zo spoeden ze zich naar de grote markt. Het marktplein is gelukkig nog leeg. Voor Joris is het de eerste keer dat hij de jaarlijkse vergadering van de mannen van het dorp mag meemaken. Joris zijn vader is lid van het stadsbestuur, maar hij heeft Joris nog nooit verteld wat er op de grote vergadering wordt gezegd. Het valt Joris op dat niemand vrolijk kijkt. In een lange stoet komen de oudste mannen van de stad naar voren en ze nemen plaats in de stoelen die voor hen zijn neergezet. Joris vader staat op en neemt het woord.

Hij lijkt ineens ouder dan vanmorgen. "Beste mensen, iedereen weet waarvoor wij hier zijn. Voor diegene die voor de eerste keer de vergadering bijwonen, zal ik ons leed toelichten. Onze stad heeft een afspraak met een draak om hem ieder jaar 10 maagden te geven. Zoals ieder jaar loten we vandaag wie we dit jaar aan de draak zullen uitleveren." Joris snapt er niets van. Zijn eigen vader. Alles leek vanmorgen nog zo mooi en vredig. Hij vraagt een man naast zich waar hij die draak kan vinden. De man antwoordt: "Ver weg, verder dan de zon.

Joris draait zich kwaad om en springt op zijn paard. Dus dat was het geheim. Hij moest de mensen in de stad overtuigen niet op de wensen van de draak in te gaan. Maar ach, wie zou naar hem luisteren? Joris maakt zich steeds kwader. In ieder huis waar hij naar binnen kijkt, kan een jong meisje wonen dat straks aan de draak moet worden uitgeleverd. Hij doet zichzelf een belofte: "Hierbij beloof ik dat ik de stad zal redden. Al moet ik daarvoor het dierbaarste geven dat ik bezit." Hoe verder Joris rijdt, hoe ruiger het landschap wordt. Hij voelt dat hij op de goede weg is. Plotseling spits Edgar zijn oren en staat hij met een ruk stil. Joris buigt zich over de hals van het paard. In de verte klinkt een donderend geweld. Joris twijfelt. Moet hij verder gaan? Is dit geen onbegonnen werk? De gedachte aan het onrecht en de jonge onschuldige meisjes is echter sterker dan zijn angst. Hij is bang; zijn hart klopt in zijn keel. Joris denkt aan zijn belofte en vol goede moed gaat hij verder. Weer klinkt het akelige geluid, nu heel dichtbij. De grond dreunt. Met moeite houdt Joris zijn paard in bedwang. Het reusachtige monster komt op hem af, de bek wijd open. Vuur rolt over zijn tong. Zijn sterke staart zwiept het zand en de stenen weg. De draak heeft het voorzien op Edgar en uiteindelijk lukt het hem het paard te verwonden. Bloedend stort Edgar ter aarde. Joris schikt. Hij kan het niet aanzien. Zijn dierbaarste bezit. Woede overmeestert hem en opnieuw bindt hij de strijd met de draak aan. Urenlang duurt de strijd. Het is vreselijk. Joris denkt aan zijn ouders, zijn thuis. De veiligheid daar.

Hoelang houdt hij dit vol? Dan denkt hij aan de arme meisjes en aan de verdrietige ouders. Net zoals hij Edgar had moeten zien lijden. Zijn slapen kloppen. Met vaste hand trekt hij zijn zwaard. Het staal weerkaatst in de zon.

De draak ziet het zwaard blinken. Een vreselijke brul weerklinkt en met zijn kop stoot hij een rotsblok naar Joris. Mis. Hij voelt zijn vlugge voeten moe worden. Joris ziet de draak verzwakken. Het bloedverlies wordt hem te veel. Een stoot, een laatste slag. De draak valt neer. Dood. Uitgeput zakt Joris ineen en hij valt al snel in een diepe slaap.

Als hij wakker wordt, denkt-ie: "Het is me gelukt." Joris slaakt een kreet van overwinning. "Ik heb de draak gedood!" Eén blik op Edgar maakt hem verdrietig. Zijn beste kameraad heeft hij moeten opofferen. Hij heeft veel moeten verliezen, maar hij heeft overwonnen!

Vol moed en levenskracht begint hij aan zijn thuisreis. Op de weg naar huis verliest Joris druppels bloed. Overal waar een druppel valt, groeit een rode tulp.

Laatste nieuws

05/11/2020, 12:51
  Bekijk hem hier! Hij is er weer! De nieuwste nieuwsbrief staat online.   Nieuwsbrief...
16/09/2020, 00:02
Op zaterdag 26 september organiseert Sint Jorisgroep 5 een “Scouting Doe Mee Dag” voor iedereen die mee...
14/09/2020, 09:19
Scouting Sint Jorisgroep 5 doet mee aan de sportactie Proef de Sport. Boek bij ons een gratis proefles...

Aantal jeugdleden (4 - 21 jaar)

100
donation thermometer
donation thermometer
90
donation thermometer
90%
Geupdate op:
07-10-2020
Wordt ook lid! Kijk hier!

Ledenaantal totaal

150
donation thermometer
donation thermometer
118
donation thermometer
79%
Geupdate op:
07-10-2020
Wordt ook lid! Kijk hier!

Vrijwilligers gezocht!

Op zoek naar een uitdagende vrijwilligersklus? Dan zoeken wij jou! 

 

Klik hier voor meer informatie!

 

 

Kalender

Facebook

Deze website maakt gebruik van cookies en vergelijkbare technologieën.

Als u geen browser-instellingen wijzigt, gaat u akkoord met de voorwaarden.

Ik begrijp het!
Footer Jorissite 2.jpg